نماز مهدوي
درباره وبلاگ
موضوعاتی شامل ، نماز با رویکرد مهدویت ....تقدیم شما خوبان می گردد. پیامرسان تلگرامی نماز مهدوی : https://t.me/namazemahdavi
صفحه ها
آمار وبلاگ
تعداد بازديد ها : 6471
تعداد نوشته ها : 11
تعداد نظرات : 0
این پژوهش به بحث وبررسی پیرامون وجوه اهمیت نماز درآیات وروایات می پردازد. در میان واجبات وفرایض ما مسلمانان مهم تر و با فضیلت تر از این عمل، نمی توان یافت که متأسّفانه توسط برخی از انسانهامورد غفلت وسهل انگاری واقع شده ، با اندکی تفکر ودقت پیرامون آیات وروایات مربوط به آن یا شواهد وقراین دردست به درجه اهمیت این فریضه می توان دست یافت.این تحقیق شامل دلایل اهمیت نماز در آیات وروایات با عنوانهایی همچون: همراهی با تمام موجودات ، اولین و محبوبترین فریضه نزد خدا و.... می باشد.روش کار به صورت کتابخانه ای بوده که بر این مبنا از اسناد ومدارک دینی بهره برده وبه نقل وتوصیف موارد مذکور پرداخته ایم و سعی نموده ایم درحد توان ازمنابع دست اولروایی بهره گیری نماییم و در پایان می توان گفت ، نماز به عنوان ، جوششی از اعماق ذرات عالم که عطر جانبخش آن، همه‌جا گسترده و پرتو انوارش، هستی را روشن ساخته و راز آفرینش و اصلی‌ترین نیاز بشر می‌باشداز اهم واجباتی است که سود آن فقط برای شخص نمازگزار حاصل می شود وبا تفکربه دلایل مطرح شده،اهتمام مابه آن دوچندان خواهد شد.
واژه کلیدی : نماز ،اهمیت نماز

وجوه اهمیت نماز
 

نهال وجودآدمی در بوستان پرزرق و برق ومزرعه بی کشت و زرع دنیا فقط به منظورتحصیل معرفت ودرک عبادت حضرت احدیت – عزشأنه - نهاده شده(1) و با توجهبه اینکه در این محل زرع ، انسان باید اعمالی را انجام دهد که موجب بالا رفتن درجه و رسیدن وی به مقام قرب جناب منعم بی زوال گردد وباز با توجه به اینکه عقل انسان از درک وشناخت چنین اعمالی قاصر است ، خلاق جهان آفرین –جَلّت عظمته – که در منتهای رأفت وعطوفت به مخلوقین خود می باشد توسط انبیاء عظام ورسل مقربین خویش به منظور هدایت وارشاد بندگان ، اعمالی را کهموجب رسیدن به نعمتهای خداوند متعال است . همچون نماز وروزه وزکات وخمس وحج و... را تعیین وبه عمل کردن به آنها دستور فرموده و بنده مکلف است بعضیرا درمدت عمر یک مرتبه وبعضی را هر سال یک مرتبه وبعضی را در هر شبانه روزپنج مرتبه انجام دهد و با عمل به آن اعمال حسنه‌ ، بنده مطیع سعادت یافته ودر روز محشر اکبر از خسران تهی دست و ندامت بی حاصلی و بی ثمری سالم و از حوادث پر شرو شور میدان عظیم قیامت محفوظ و از نعمت های بی پایان حضرت کریموهاب بهره مند شود.(2) اعمال واجب شده مذکور با اشتراک در اصل محبوبیت نزدحضرت حق- عزوجل– درمراتب فضیلت متفاوت می باشند واشرف وافضل از همه آنها «نماز» است که فوق همه طاعات بدنی وسرمایه افتخار واجبات عملی و موجب غبطه فرصت از دست دادگان بر اهل دنیاست. (3) حال با توجه به نزول این رحمت الهی(4) در طی شبانه روز برای دستیابی به معرفت بیشتر به این واجب مهم وجوهی را ذکر می نماییم :

1. نماز همراهی با هستی
 

آسمان هاو کرات آنها ، زمین وکوههای آن وهمه موجودات عالم مطیع ومجری فرمانهای تکوینی پروردگار وآفریننده خود هستند وحتی به اندازه سرمویی ازوظایف خود، تخطی نمی کنند بلکه فقط درمدار ومسیر وحیطه ای که برای آنها مشخص شده اجرای وظیفه می کنند(5) .آنچه هست اینکه انجام وظیفه موجودات ، آزادانه وعالمانه یعنی از روی اختیار ودانش نیست وروح سرکشی و عصیان در آنها وجود ندارد لذا همگی به تقدیس وتسبیح حضرت حق - جل و علی – مشغولند. قرآن کریم درباره تسبیح همه موجودات هستی می فرماید: « تُسَبِّحُ لَهُ السَّمواتِ السَبْع وَالاَرْضِ وَمَن فیهنَّ وَانْ مِنْ شَیْ ءٍ اِلّا یُسَبِّحُ بِحَمدِهِ وَلکِنَ لا تَفْقَهُونَ تَسبیحَهُمْ اَنَّهُ کانَ حَلیماً غَفوراً.(6) » « هفت آسمان و زمین وهرچه در آنهاست همه به ستایش وتنزیه خدا مشغولند وموجودی نیست جزآنکه ذکرش تسبیح وستایش حضرت اوست ولیکنشماتسبیح آنها را فهم نمی کنید . همانا او بسیار بردبار وآمرزنده است.» حتی غرش ابرها هم پیام آورتسبیح الهی اند:« یُسَبِّحُ ارَّعْدَ بّحَمْدِهِ.(7) » نماز نه تنها یک تکلیف وفریضه عبادی برای انسانها ست بلکهبه مفاد برخی از آیات قرآنی آفریده ها ومخلوقات دیگر ، همه برای خود، نمازی دارند که غیر از ذکر وتسبیح خداست ، آنجا که می فرماید: « اَلَمْ ترَانّ اللَه یسبّحُ لَهُ مَنْ فِی السَمواتِ وَالارضِ وَالطَّیرِ صافّاتٍ ،کُلَّ قد عَلِمَ صلاتَهُ وتَسبیحَهُ واللهُ علیمٌ بما یفعلون(8)» « ای رسول ما ، آیا ندیدی که هرکسی در آسمانها وزمین است تا مرغ که در هوا پر گشاید ، همه به تسبیح وثنای خدا مشغولند وهمه آنان صلوات وتسبیح خود را بدانند وخدا به هر چه کنند آگاهست.»
طبرسی (ره) می نویسد:
مراد از« مَنْ» همه مکلفین‌اند یعنی همه آسمانی ها و زمینی ها که به زبان ،خدای را تسبیح می گویند وبرخی فرموده اند: همه مخلوقات اعم از عاقل و غیر عاقل است وبه کار بردن کلمه من که در عاقلان ، استعمال می شود از باب تغلیباست ودرمعنای جمله«کُلٌ قَد عَلِمَ صَلاتَهُ وَتَسبیحَهُ» دونظر ابراز شدهاست که:
1.ضمیر فعل« عَلِمَ» به خدا بر می گردد ، یعنی ؛ خداوند ،نماز و تسبیح وذکر هریک از موجودات را می داند.
2.ضمیر به «کُل » بر می گردد یعنی ، هریک از آسمانی ها وهر کدام ازآفریده ها ، نماز وتسبیحشان را می دانند وطریق دعا و نماز خودرا می شناسند(9)آن دسته موجودات که وجودشان آلی و بهره ده است و برای وجودی دیگر آفریده شده اند اینگونه در پی ستایش خالق خویش اند پس چرا انسان که وجودش استقلالی استوبهره‌مندترین موجودات هستی می باشد با آنها همراهی نکند!(109 پس انسان نیز در قالب نماز با تمامی هستی همراهی نموده وزیباترین کرنشها را درمقابل هستی بخشی مطلق به عمل می آورد وعمل اونه از روی جهل واجبار بلکه با اختیارکامل وآگاهی وعلم به ذات خالق بی نیاز خودمی باشد.

2- نماز بهترین وزیباترین الگوی پرستش وبندگی
 

آن زمان که خداوندمتعال اراده فرمود ، انسان را خلق کند فرشتگان ازاوپرسیدند:« خدایا برای چه می خواهی موجودی را که بر روی زمین فساد به پامی کند وخون می ریزد بیافرینی ؟ در حالیکه ما فرشتگان پیوسته تو را تسبیح وتقدیس می نماییم(11) .» خداوند – جل واعلی – از راه علم و معرفت ایشان را قانع نمود که انسان از آنها داناتر وآگاه تر است. یکی از امتیازات انسان برآنها وجمیع مخلوقات این است که از قدرت فهم و تفکر و شناخت برخوردار است وامتیاز دیگر انسان بر فرشتگان این است که انجام عبادات گوناگون ، کار و هنر انسان می باشد یعنی اوتوانایی عبادت وبندگی خدارا به شیوه ها وصورتهای مختلف دارا می باشد . درست است که موجودات هستی همه در حال تسبیح ونمازند اما تسبیح ونماز انسان با دیگران فرق می کند.رمز عظمت وشرافت او بر ملائکه آن است که فرشته تنوع عبادت ندارد ،(12) درواقع هر یک از فرشتگان با حالت خاصی درحال عبادت خدای عزوجل می باشند ، گروهی از فرشتگان پیوسته در حال قیام اند وگروهی دیگر در حال رکوع وبرخی دیگر مدام در حال سجده اند و این تنها هنر وامتیاز انسان است که در میدان عبادت ، قادر به انجام و ارائه جلوه های متنوع عبادت می باشد.(13) از این رونماز نه یک گل که گلزار عبادت است ،چرا که تکبیر وتحمید وتعظیم ، تسبیح وتهلیل وتسلیم ، رکوع وسجود وقنوتو تشهد وقیام گلهای این بوستانند که با در آمدن به این گلزار،روح وجان معطر شده وازعصاره شفا بخش‌آن دلهامداوا می گردد. ولذا بهترین الگوی عبادت وپرستش که در کمال حسن‌وخیرمی باشد فقط مخصوص انسانهاست.(14)

3- نماز نخستین فریضه مسلمانان
 

جو اختناق آور مکه به خاطر اذیت وآزار مشرکان وهول واضطراب مسلمانان در آنجا ، به آنان اجازه نمی داد که فرایضی داشته باشند وبتوانند واجبات عملی خود را به جاآورند ، لذا در مدتی که پیامبر اکرم – صلی الله علیه و آله – درمکه بود، هیچ عبادتی تشریع نشد ، مگرنماز که بر او واجب وبرامت ، سنت ومستحب مؤکد بود.(15) آنچه مسلم است اینکه در آغاز بعثت ، حضرت خدیجه – سلام الله علیها– و امیر المومنین - علیه السلام - با پیامبر اکرم – صلی الله علیه و آله – نماز می خواندند ودرنمازایشان ،عمل رکوع وسجود ، انجام می شده است .(16) و این بر وجوب نماز بر پیامبر – صلی الله علیه و آله – قبل از تشریع آن بر مسلمانان دلالت دارد. بر طبق احادیث فراوانی که محدثان شیعه وسنی – درمقام بیان وظایف عمده وبزرگ دینی دراسلام – نقل کرده اند نخستین فریضه واول واجب بر مسلمانان نماز ذکر شده است.(17) از جمله اینکه پیامبر – صلی الله علیه و آله – فرموده اند: « أوَّلُ مَا افْتَرَضَ اللهُ عَلی اُمَّتی صَلَواتُ الْخَمْس.(18) » «اول چیزی که خداوند بر امّتم واجب کرد ،نمازهای پنجگانه بود.» این وجوب نماز طبق برخی احادیث(19) وهمچنین کتبتاریخی در شب معراج(20) صورت گرفته ، هرچند تاریخ این واقعه مهم دقیقاً معین نیست ، اما وقوع آن درمکه یعنی قبل از هجرت بنابر آنچه از آیه اول سوره اسراء به دست می آید ، قطعی است(21). با توجه به این مطالب می توان بیان نمودکه نماز اولین وظیفه دینی واجب بر مسلمانان بوده است.

4- نماز به عنوان واجبی صریح وفریضه ای بزرگ
 

درقرآن کریم ، فرمان قطعی وحتمی پروردگار را مبنی بر اقامه نماز درزمانهای معین مطالعه می کنیم . فرمانی که اطاعت وپیروی از آن بر هر گرویده ای واجب شده که جای هیچ درنگ وتقصیری در اطاعت و انجام آن روا نیست(22) آنجا که می فرماید : «..... فَاقیمُوا الصلوة ، انَّ الصَّلوةَ کانَت عَلَی المُؤمِنینَ کِتاباً مَوقوتاً (23)» «... نماز را به جا آورید که نماز برایاهل ایمان حکمی واجب ولازم است.»از امام صادق – علیه السلام – درباره تفسیر این آیه پرسیده شد حضرت فرمودند: « کتابٌ واجبٌ (24)» « یعنی یعنی فریضه ای واجب.»
ودرحدیث دیگری امام باقر –علیه السلام– فرموده اند:« انَّما یَعْنی وُجُوبُها عَلَی الْمُؤمِنین.(25) » « یعنی همانا وجوبش بر مؤمنین »
در توضیح مطالب بالا باید گفت: وجوب نماز یکی از ضروریات دین مقدس اسلام وفریضه ای بزرگ ووظیفه ای سنگین در این آئین پاک است به طوری که منکر آن ازدین خارج و به اتفاق دانشمندان اسلامی ( فقها ) کافر است وتارک آن ، با اعتراف به وجوبش باید تعزیر شود.(26)

5- برابر دانستن نمازبا ایمان
 

از ابتدای هجرت پیامبر اکرم – صلی الله علیه و آله – تا حدود شانزده ماه ، مسلمانان ، نمازها و عبادات خود را به سوی بیت المقدس(27) انجام می دادند .ولی بنا به مصالحی(28)خاص و با هدف رهایی از سرزنش یهود درمورد عدم استقلال قبله مسلمانان از بیت المقدس ، به سوی کعبه تغییر یافت.(29) به همین جهت ، مسلمانان با این سوال مواجه شدند که حکم نمازها وعباداتی که به سوی بیت المقدس گزارده اند چیست ؟ آیا آنها مورد قبول قرار می گیرند یا نیاز به قضا وتکرار دارد؟ و از طرف یهودیان محکوم شدند که همه بر ضلالتند. در جواب ایشان این آیه شریفه نازل شدکه : « ... و ما کانَ اللهُ لِیُضیعَ ایمانَکُم... (30)خداوند ایمان شما یعنی نمازهای گذشته شمارا ضایع نمی کند وآنرا مهمل وبدون اجر نمیگذارد(31) درتفاسیر زیادی در ذیل این آیه شریفه مقصود از ایمان را نماز می دانند(32)واین جایگاه رفیع واهمیت فراوان نماز را می رساند که خداوند آنرا با ایمان برابر می داند.درحدیث مفصلی ازامام صادق –علیه السلام – از ایشان درمورد اینکه آیا ایمان گفتار بدون عمل است یا گفتار وعمل با اعضاء وجوارح بدن ، در بیان آیه فوق فرمودند:«.... فَسَمَّی الصَّلاةَ ایماناً فَمَنْ لَقِیَ اللهَ عَزَّوَجََّل حافِظاً لِجَوارِحِه مَوفیاً کُلِّ جارِحَةٍ مِن جوارِحِه ما فَرَضَ اللهُ عَلَیْها، لَقِیَ اللهَ عَزَّوَجَلَّ مُسْتَکْمِلاً لِایمانِهِ وَهُوَ مَنْ اَهْلِالجنه.... (33)» «خداوند‍‍‍] در آیه مذکور ] نماز را ایمان نامیده است ، هرکه خدا را ملاقات کند و وظایف لازم هر عضو خودرا انجام داده باشد خدا را با ایمان کامل ملاقات کرده و او اهل بهشت است.... » به این معنا که از نماز،که گل سر سبد عبادات عملی می باشد ، در آیات وروایات به ایمان کامل تعبیرشده است.

6- نماز برترین عمل، بهترین عبادت
 

در قرآن کریم ، علاوه بر ایمان که یک فضیلت بزرگ و ارزش والایی در حیات انسانی دانسته شده ، همواره از عمل صالح ، برونیکی وانجام کارهای خیر و شایسته در پرتو ایمان سخن به میان آمده است.یکی از این اعمال خیر که برترینآنها نیز می باشد نماز است . چنانچه قرآن درمعرفی رسولان وفرستادگان حق تعالی چنین می فرماید: « وَجَعَلْناهُمْ أئِمة ًیَهْدُونَ بِأمرنا وَأوحَینا اِلَیْهِم فِعْلَ الخیراتِ وَاقامَ الصلوة وَایتاءَ الزَّکوةِ وَکانُوا لَنا عابِدین.( 34)»«وآنانرا پیشوای مردم ساختیم تاخلق را به امر ،هدایت کنند وهر کار نیکو را خصوص اقامه نماز واداء زکات را به آنها وحی کردیم وانها هم به عبادت ما پرداختند.» در این‌آیه عطف اقامه نماز به جمله «فعل الخیرات» ازباب عطف خاص به عام است که دلیل افضلیت(35)اقامه نماز وپرداخت زکات به عنوان خصوص اعمال خیر می باشد وچنین چیزی رمز عبودیت وبندگی است(36). واز سوی دیگر هر روز چندین مرتبه طنین شکوهمند اذان واقامهدرگوشمان می پیچد که « حیّ علی خیر العمل» واین تنها بدین معنا نیست که بهترین عمل نماز است بلکه مبین آن است نماز زادگاه همه اعمال خوب و پسندیدهنیز هست ،وقتی دل از اغیار شسته و به یار سپرده شود جز مهبط ومنزل خوبیها نخواهد شد(37)از امام صادق- علیه السلام - :« لَمَّا سُئِلَ عَنْ اَفضَلَ الأَعْمالِ بعد الْمَعْرِفَةِ: قال مامِن شَیءٍ بَعْدَ الْمَعْرِفَةِ تَعْدِل هذِهِ الصَّلاةِ(38)» در پاسخ به سوال از بهترین اعمال بعد از معرفت خدا امام صادق -علیه السلام - فرموند: «بعد از معرفت خدا هیچ چیز با این نماز برابری نمی کند(39) ». از ابوذر ( رحمة الله علیه ) روایت شده استکه گفت: بر فرستاده صلی الله علیه و آله خدا وارد شدم‌ ، دراین هنگام او در مسجد تنها نشسته بود به من فرمود: ای اباذر ! برای مسجد سلام و درود است.گفتم: سلام و درود بر مسجد چیست ؟ فرمود: دو رکعت نماز که آن را به جایآوری ، گفتم: ای فرستاده خدا ، مرا به خواندن نماز سفارش کردی ، اکنون بیان فرماکه نماز چیست ؟ [ چه رتبه دارد ]. فرمود: خیرُ موضوعٍ ، فَمَن شاءَ أقَلَّ وَمَن شاءَ أکثَر. بهترین چیزی که مقرر شده است و نیکوترین کاراز کارهای پرستشی است. هرکه
می خواهد آن راکمتر بخواند [ یعنی به واجبات عمل کند] وهرکه میل دارد زیاد بخواند [ به نوافل نیز عمل کند.] (40)با توجه به آنکه ابوذر ( علیه الرحمة )با نماز آشنا بوده وبا عنایت به پاسخ پیامبرصلی الله علیه و آله روشن می شودکه پرسش ابوذر درباره حقیقت رتبه نماز، درمیان عبادتها بوده نه سؤال از حقیقت خودنماز(41) با این وصف نماز بهترین کارهاست چون همه کارهای خوب از آن آغاز می شود ویا بهتر بگوئیم نماز ، تمرین وتمهید خوب شدن وخوب ماندن است ونزد خداوند باری تعالی که همواره خیر بندگان وسعادت ایشان را مدنظر داشته محبوبترین کارها نماز می باشد چنانچه‌پیامبراکرم– صلی الله علیه و آله – فرموده اند:«أحَبُّ الاَعمالِ اِلَی اللهِ الصلوةُ لِوَقتها(42)»« محبوبترین اعمال نزدخدای تعالی نماز در وقت خاص خودش می باشد.»امیر المومنین - علیه السلام - : آمده است که فرموده اند:« لیسَ عَمَلٌ أحَبَّ اِلی اللهِ عَزَّوَجَلَّ مِنَ الصلاةَ(43) .» « هیچ کرداری درپیشگاه‌خداوندگرامی وبزرگ پسندیده ترومحبوبتر ازنماز نیست.»

پی‌نوشت‌ها:
 

1. اشاره به آیه« وَماخَلَقْتُ الْجِنَّ وَالاِنْسَ اِلّا لِیَعْبُدُون» سوره ذاریات (51) ،آیه 56.
2. برگرفته از : سید محمد باقر شفتی ، تحفه الابرار ، ص 5 - 4 .
3. رسول خدا – صلی الله علیه و آله– فرمود: هیچ روزی نیست مگر اینکه فرشته ای ( درقبرستان حضور می یابد ) وبین قبرها ( خطاب به مردگان) می گوید: شما بر حال چه کسی غبطه می خورید ؟ می گویند: «بر حال اهل مساجد زیرا که آنان نماز می گزارند وروزه می گیرند وماچنین قدرتی نداریم.» رک: میرزا حسین نوریطبرسی ، مستدرک الوسایل ، ج 1 ص 227 ، وحسین دیلمی ، هزار و یک نکته درباره نماز ص 13.
4. امام علی – علیه السلام - :« الصلاهُ تَسْتَنزِلُ الرَّحْمة َ» رک : عبدالواحد آمدی ، غرر الحکم ، ج 1 ، ترجمه سید هاشم رسولی محلاتی ،حدیث 215205 .
5. حسن راشدی ، نماز شناسی ، ج1 ، ص 158 .
6.اسراء / 44 .
7. رعد / 13 .
8. نور / 41 .
9. فضل بن الحسن طبرسی ، مجمع البیان ، ترجمه علی کرمی ، ج 9 ص 662 وعبد الله شبر ،تفسیر القران الکریم ،ص 343.
10. محمد رضا رضوانطلب ،پرستش آگاهانه ، ص 60.
11. بقره /30
12.خَلَقَهم الله کَیفَ شاء ووضع وجوههم کیف شاء.... ان الملک منهم الی جنبصاحبه ماکَلَّمَه قط و لا رفعوا رووسهم الا ما فَوْقَها ولا خفضوها الی ماتحتها خوفاً من الله وخشوعاً له» ، محمدباقر مجلسی ، بحار الانوار ، ج 18، ص 324. و عبد علی بن جمعه عروسی ،نور الثقلین ، ج 3 ، ص 107 .
13. غلامعلی نعیم آبادی ، نماز زیباترین الگوی پرستش ، ص 27 .
14. محمد رضا اکبری ،تفسیر ( روایی ، عرفانی ، اخلاقی ، ادبی واجتماعی) نماز ،ص 4 .
15. محمدوحیدی ،دانستنی های نماز ، ص 23.
16. محمدخزائلی ،احکام القران ، ص 340.
17. علی آقا نجفی کاشانی ، برداشتی از نماز ، ص 58.
18. علاءالدین علی المتقی بن حسام الدین هندی ، کنزالعمال فی سنن الاقوال والافعال ، ج 7 ص 276 ، ح 18859 .
19. شیخ حر عاملی ،وسایل الشیعه ، ج 2 ص 7 حدیث 5 وج 13 ص 35 حدیث 14 .
20. برخی تشریع نمازهای پنجگانه را درسال اول هجرت دانسته اند وگفته اند درسوره روم که مکی است، آیات 16 و 17 که اوقات پنجگانه نماز از آنها استفادهمی شود مدنی است ، این نظر درست نمی نماید زیرا در سوره کوثر وماعون که هردو مسلماً مکی است لفظ صلوة به معنی نماز بوده واگر در آیه مندرج در سوره کوثر امر به صلوة متوجه شخص پیامبر است آیه مذکور در سوره ماعون عام است ودر مقام سرزنش نمازگزارانی است که ازنماز خودغفلت کرده اند. ،محمدخزائلی ،همان ، ص 341.
21. محمدباقرمجلسی ،همان ، ج 18 ، ص 302 ، حدیث 4 ، که چندقول می فرماید : 18 ماه قبل از هجرت ، یعنی یک سال وشش ماه . ومنظور سیر شبانه از مسجد الحرام است که درمکه واقع شده است.
22.علاء الدین حجازی ،فرهنگ نماز ،ص 159
23. نساء / 103.
24. میرزا حسین نوری طبرسی ، همان ،ج 3 ،ص 10 حدیث 2885/3.
25. همان ، حدیث 2886/4.
26. علی آقا نجفی کاشانی ،همان ، ص 15.
27. بیت المقدس ( اورشلیم) یا مسجد الاقصی ، در آغاز کار و در روزگار صائبه، جایگاه معبد زهره بوده است ودر ضمن ارمغانهایی که به آن معبد میشده روغنزیتون بوده که آنها را بر روی صخره ای در آن معبدمی ریخته اند.سپس معبد مزبور کهنه شد وپس از آنکه بنی اسرائیل آن ناحیه را تصرف کردند ، صخره مزبور را قبله نماز قرار دادند . حسن راشدی ، همان ، ج 1 ، ص 56 و محمود خزائلی ، همان ، ص 462.
28. از جمله آزمایش برای مسلمانان ( لِیَعْلم من یتبع الرسول ) وکناره گیری از جامعه یهود.
29. این تغییر قبله در مسجد بنی سالم بن عوف در روز دوشنبه نیمه ماه رجب مابین نماز ظهر اتفاق افتاد که پیامبر – صلی الله علیه و اله – دو رکعت از آنرا به بیت المقدس وبقیه را ررو به کعبه به جا آوردند . جعفر سبحانی ، تاریخ پیامبر خاتم ، ص 151 .
30 بقره (/ ، 143. « خداوند ایمانهای شما را ضایع نمی سازد .»
31. محمد رضا رضوانطلب ،همان ص 89.
32. ابوالفضل رشید الدین میبدی ،کشف الاسرار ،ج 1 ص 392 ، و عبد الله شبر ،همان ، ص 61. ومحسن قرائتی ،تفسیر نور ، ج 1، ص 222
33. محمد بن یعقوب کلینی ، اصول کافی ، ترجمه محمد باقر کمره ای ، ج 4 ص 122 و 123 ، حدیث 1 .
34. انبیاء /73.
35. عبدالله شبر‌، همان، ص 319 ، ( عطف الخاص الی العام لِلأفضلیة )
36. سید ابراهیم سیدعلوی ، نماز درقرآن ، ص 50 - 49 .
37. جمعی از نویسندگان ،خانواده و نماز ، ص 114 .
38. دیلمی ، ارشاد القلوب ، ج 1ص 145. شیخ طوسی ،امالی ، ج 2 ص 305
39. محمدمحمدی ری شهری ، میزان الحکمه، ترجمه حمید رضا شیخی ، ج 7 ، ص 3094 ح 10544 .
40. شیخ صدوق ، خصال ، ترجمه صادق حسن زاده ، ج 2 ص 787- 786 و شیخ صدوق ، معانی الأخبار ، ج 2 ص 282 و دیلمی ،همان ، ج 1 و2 ص 139 ، حسن بن فضل طبرسی، مکارم الاخلاق ، ترجمه سید ابراهیم میر باقری ، ج 2 ، ص 487 .
41. حسن راشدی ،همان ،ج 1 ، ص 162.
42. علاء الدین هندی ، همان ، ج7 ، ص 285 ، ح 18897.
43. شیخ صدوق ، خصال ، ج 2 ص 950. 

ادامه دارد...⬇️⬇️
ادامه مطلب

آیه الله شاه آبادی،نماز و .......

بـزرگـتـرین ویژگی که مرحوم آیه اللّه شاه آبادی را از عارفان کناره جو و انزوا طلب مـتـمـایـز مـی سـازد حضور ایشان در صحنه مبارزات سیاسی و اجتماعی عصر خویشاست . فیلسوفی که قلّه های بلندی از عرفان عملی را فتح کره و راههای پر پیچ و خم سیر و سـلوک مـعـنـوی را پـیموده است ، آن چنان در صحنه سیاسی عصرخود می درخشد و بر سر طـاغـوت زمـان خـویـش فـریاد می کشد که پایه ستمِ رضا شاهی می لرزد. گویا که این عارف پاکباخته قدرت و ابهّت چکمه پوش ‍ پهلوی را به هیچ می انگارد و با تیزهوشی و ذکاوت فوق العاده ای قبل از به قدرت رسیدن رضا خان ، ماهیت پلید او را افشا می کند و پرده از اقدامات فریبکارانه او بر می دارد تا آنجا که روزی خطاب به شهید آیه اللّه مدرس می گوید:

اینمردک ، الان که به قدرت نرسیده است این چنین به دست بوسی علما و مراجع می رود و تـظـاهـر بـه دیـنـداری می کند و از محبت اهل بیت دم می زند لکن به محض آن که به قدرت رسید به همه علما پشت می کند و اول کسی را هم که لگد می زند خود شما هستید!

چـنـدینـمـی گـذرد که چنگال بی رحم ستم رضا شاهی مرحوم مدرس را به فجیع ترین وضعی به شهادت می رساند و پیش بینی آن عارف والامقام به وقوع می پیوندد.

از هـمین روست که قدوه عارفان و سالکان و محیی اسلام در قرن حاضر حضرت امام خمینی در مورد این مجاهد نستوه می فرماید:

مـرحـوم آیـه اللّه شـاه آبـادی عـلاوه بـر آن کـه یـک فـقـیـه و یـک عـارف کامل بودند یک مبارز به تمام معنی هم بودند.

مـبـارزهای که با تحصّن یازده ماهه در حرم حضرت عبدالعظیم آغاز شد و با رودررویی وسـخـنـرانـی عـلیـه دسـتـگـاه ستم رضا شاهی به اوج خود رسید. شاه آبادی میدان رزم در مقابل ستم همان عابد و عارف کتوم و سجاده نشین عرصه عرفان و عبادت است و بلکه همان سجده های طولانی و ضجّه های شبانگاهی است که او را برای چنین میادینی آماده می سازد. و مـگـر جـز ایـن اسـت کـه او هـمـوسـت کـه بـه شـاگـرد بـی بـدیـل و عـدم النـظـیر خود روح اللّه تعلیم کرده است که : ((قدرت پیش حق تعالی است . اوست مؤ ثر در تمام موجودات .)) و اینگونه است که او ماءموران و جاسوسان حکومت را به هیچ می انگارد.

شهید آیه اللّه مهدی شاه آبادی فرزند ایشان خاطره جالبی دارند:

وقـتـیکـه رضـاخـان دستور داد منبر را از مسجد ایشان بردارند تا مانع سخنرانی ایشان شـونـد، ایـشان دست از سخنرانی برنداشتند و به صورت ایستاده سخنرانی می کردند، مـاءمـوریـن شـهـربانی هم مرتبا به مسجد می آمدند و مطالب را می نوشتند و گزارش می کـردنـد. یـک بار که رئیس کلانتری به مسجد آمده بود، چونمی خواست با کفش وارد مسجد شـود، ایـشـان بـا صـدای بـلنـد فـرمـونـد: فاخلع نعلیک و آنچنان به ماءمورین پرخاش نـمـودنـد کـه آنـها ترسیدند و از مسجد بیرون رفتند. ماءمورین در خارج از مسجد از ایشان خـواسـتـند که تعهد بدهند که دیگر منبر نروند و ایشان با همان لهجه اصفهانی به آنها گـفـتـنـد:((بـرو به بزرگترت بگو بیاید)) بالاخره وقتی اصرار ماءمورین زیاد شد، ایـشـان نـاگـهـان دسـتشان را به طرف ماءمورین آوردند و فریاد زدند ((بگیرید مرا، می گـویـم مـرا بـگـیـرید، و ماءمورین آنچنان از این عمل و ابهّت ایشان رعب و وحشت در دلشان افتاد که چند قدم عقب رفتند و بدون هیچ عکس العملی مراجعت کردند.))

وبـه راسـتـی کـه ایـن صلابت و ابهّت ما را به یاد مولا و مقتدای عارفان حضرت امیر مؤ مـنـان مـی انـدازد کـه مـبـارزان سـتبر بازو، به نهیبی از صحنه کارزار او می گریختند و شیران صف شکن در برابر ابهت او قالب تهی می کردند.

وسـرانـجـام مـاءمـوریـن رضـا شـاهـی رفـتـنـد و بـزرگـتـر خـود را فـرسـتـادنـد! عـکـس العمل بزرگتر را در خاطره مکبّر ایشان می خوانیم :

یـکروز رضـا شاه نماینده ای فرستاد و او پس از نماز نزد ایشان رفت و مؤ دبانهجلوی ایـشان نشست و گفت : ((من از طرف رضا شاه حامل پیغامی برای شما هستم وآن این است که شـمـا بـایـد عـمـامـه را کـنـار بـگـذاریـد و دیـگر به مسجد نیایید! ضمنا اگر از این کار سرپیچی کردید شخصا چکمه هایم را می پوشم ودست به کار می شوم .))

آیـتاللّه شـاه آبـادی بـه نـماینده رضا شاه گفتند ((برو به شاه بگو چکمه هایتبرای پایت خیلی گشاد است !))... چند روز بعد ناگهان متوجه تعداد زیادی افراد نظامی شدیم کـه در مـقـابـل درهـای ورودی مـسجد ایستاده بودند به طوریکه گویا می خواستند مسجد را محاصره و قرق کنند... هنوز آیت اللّه شاه آبادی نیامده بود که ناگهان متوجه فردی بلند قـامـت شـدیم که ابهت نظامی خاصی داشت . خادم مسجد از من پرسید که این کیست ؟ من گفتم رضـا شـاه اسـت .اذان ظـهـر را گـفـتـنـد و رضـا شـاه هـمـچـنـان بـا عـصـبـانـیـت در حال قدم زدن بود. اواسط اذان آیت اللّه شاه آبادی تشریف آوردند. ایشان واقعا یکجذبه و روحـانـیـت خـاصـی داشـتند، یک عظمتی داشتند، رضا شاه تا چشمشان بهایشان افتاد تحت تـاءثـیـر عظمت ایشان خم شد و به ایشان تعظیم کرد... شایدباور این حرف برای شما مـشـکـل بـاشد... من بی اختیار به گریه افتادم که رضا شاه با آن همه ابهت نظامی پیش پـای ایـشان به زانو در آمده بود و آقای شاه آبادی دستش ‍ را گرفت و او را بلند کرد و او هم فقط از ایشان عذرخواهی کرد و رفت .

ایـشـانهـمـواره از رضا خان به عنوان ((چاروادار)) نام می برد و شجاعانه با کشف حجاب رضاخانی مبارزه ای جانانه داشت . آیت اللّه نصر اللّه شاه آبادی می گوید:

ایـشـانمـی فـرمـودنـد: رضـا خـان خـبـیـث ـ چـاروادار ـ بـا اعـمـال بـی حجابی قصد دارد ریشه اسلام را بزند و اگر صدها روحانی بزرگ را سر می برید، یک چنین لطمه ای به اسلام نمی زند، لکن حجاب را برداشت تا موجب بی عفتی شود و قوام دین هم ، روی پایه حیا و عفت است . قصد او از بین بردن دین است .)) ازاین رو ایشان در اعتراض به حکومت ، به مدت 11 ماه در حرم حضرت عبدالعظیم تحصّن کردند.

هشت شرط برای کسب حضور قلب در نماز

آیت‌اللهوحید خراسانی از مراجع تقلید شیعیان در پاسخ به سؤالی در خصوص راهکارهای دستیابی به توجه در نماز، رعایت هشت مورد را لازمه حضور قلب و توجه بیشتر دانسته است

آیت‌اللهوحید خراسانی در پاسخ به این سؤال که چه عواملی موجب افزایش توجه به خدا می‌شود، در پاسخی که از طریق پایگاه اطلاع‌رسانی این مرجع تقلید شیعیان منتشر شده، رعایت هشت امری که در روایات سفارش شده را بیان کرده است .

اول؛وضو را باتوجه و حضور قلب انجام دهد، از امام رضا (ع) روایت شده که وضو موجب طهارت و تزکیه‌ دل است. (وسائل الشیعه 1/367 ابواب وضو باب 1 حدیث9)

دوم؛ در عظمت نماز و در روایاتی که درباره‌ی نماز وارد شده تأمّل نماید. سوم؛مانند کسی نماز بخواند که گویا با نماز وداع می‌کند و دیگر فرصت نماز خواندن را نخواهد یافت (مجالس صدوق و ثواب‌الاعمال عن ابن‌ ابی‌یعفور قال «قال ابوعبدالله الصادق (ع) اذا صلّیت صلاه فریضه فصلّها لوقتها صلاه مودّع یخاف ان لا یعود الیها ابدا»

چهارم؛وقتی روبه قبله می‌نماید؛ سعی کند که دنیا و مافیها و خلق و آنچه به آن مشغولند را فراموش نماید و قلب خود را از آنها تهی نماید.

پنجم؛ به معانی نماز توجه نموده و نماز را با تأنّی و آرامش بخواند.

ششم؛اینکه بداند از آن هنگام که وارد نماز می‌شود، تا آن لحظه‌ای که از نماز خارج می‌شود، خدای تعالی به او رو کرده و نظر می‌نماید، و ملکی بالای سر اوایستاده و می‌گوید: ای نمازگزار! اگر می‌دانستی چه کسی به تو نظر می‌نمایدو با چه کسی مناجات می‌کنی، هرگز از او رو بر نمی‌گرداندی و ابداً از جای خود بر نمی‌خواستی (کافی عن ابی‌جعفر (ع) قال: «قال رسول‌الله (ص) اذا قام العبد المؤمن فی صلاته نظر الله عزوجل الیه (اقبل الله الیه) حتی ینصرف ...و وکّل الله به ملکاً قائماً علی رأسه یقول له ایها المصلی لو تعلم من ینظر الیک و من تناجی ما التفتّ و لازلت من موضعک ابداً» وسائل الشیعه ابواب اعداد فرائض باب 8 حدیث 5 از کافی

هفتم؛اینکه بداند که در حال نماز از بالای سرش تا کرانه‌ آسمان، رحمت خدا براو سایه انداخته و ملائکه الهی از اطراف او تا افق سماء او را در بر گرفته‌اند.

 ...) واظّلتهالرحمه من فوق رأسه الی افق السماء والملائکه تحفّه من حوله الی افق السماء...» وسائل الشیعه ابواب اعداد فرائض باب 8 حدیث 5 از کافی(

هشتم؛آنچه در نماز مکروه است؛ به جا نیاورید و به آنچه فضیلت نماز را می‌افزایداهتمام نمائید، مثل انگشتر عقیق به دست نمودن و لباس پاکیزه پوشیدن و خود را خوشبو نمودن و شانه و مسواک‌زدن

نماز و مهدویت

فلسفه خلقت انسان رسیدن به توحید و مقام قرب الهی می باشد. لذا خداوند از باب لطف برای هدایت بشر، دستورهایی را وضع و توسط رسولان خود به مردم ابلاغ فرموده است تا انسان ها با بکارگیری آن فرامین، راه رشد و ترقی به سوی کمال را پیدا کنند. نماز از جمله این فرایض می باشد که طبق آیات و روایات در تمام ادیان الهی جزء صفارشات انبیا بوده است.[۱] در این باره امام صادق علیه السلام می فرماید: «احب الاعمال الی الله عزوجل الصلوه و هی آخر وصایا الانبیاء[۲]؛ محبوب ترین اعمال نزد خدای متعال نماز است و همین نماز آخرین وصیت پیامبران بوده است». یکی از اصلی ترین کار امامان نیز اقامه و ترویج نماز در جامعه می باشد. بهمین دلیل پس از ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف اقامه نماز در رأس امور ایشان است؛ چنان که قرآن کریم می فرماید: «الَّذِینَ إِن مَّکنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاهَ».[۳]

نماز از دیدگاه امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف

امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف طبق روایات وارده سفارشات بسیاری درباره نماز دارند که در ذیل به پاره ای از این روایات می پردازیم:

الف. توصیه امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف به خواندن نماز

چون شیطان موجب بدبختی خود را انسان می داند. اعلام موضع کرده و گفته است: «قَالَ فَبِعِزَّتِک لَأُغْوِینَّهُمْ أَجْمَعِینَ إِلَّا عِبَادَک مِنْهُمُ الْمُخْلَصِینَ»،[۴] لذا تمام توان خود را برای به انحراف کشیدن انسان به کار می برد. از این رو امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف برای مقابله با شیطان می فرماید: «فما ارغم انف الشیطان افضل من الصلاه فصلها و ارغم انف الشیطان؛[۵] هیچ چیزی به مانند نماز بینی شیطان را به خاک نمی ساید، پس نماز بگزار و بینی ابلیس را به خاک بمال». چنان که مشاهده نمودید از منظر امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف بهترین راهکار برای مقابله با شیطان و تسلط بر آن خواندن نماز است.

ب. سفارش امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف به نماز اول وقت

یکی دیگر از توصیه های امام عجل الله تعالی فرجه الشریف خواندن نماز در اول وقت می باشد، چنان که در روایتی می فرمایند: «ملعون ملعون من اَخّر الغداه الی أن تنقضی النجوم؛[۶] ملعون و نفرین شده است کسی که نماز صبح را عمداً تأخیر بیندازد تا موقعی که ستارگان ناپدید شوند».

لازم بذکر است هر چند وقت نماز وسیع می باشد، ولی بهترین زمان برای اجابت دعا و اتصال با خداوند متعال، همان اوّل وقت است و تأخیر نماز از اول وقت مذموم می باشد، چنان که امام صادق علیه السلام می فرمایند: «بجای آوردن نماز در اول وقت موجب خشنودی خداست و بجای آوردن آن در آخر وقت گناه می باشد، ولی مورد عفو و مغفرت خداوند است».[۷]

اهتمام امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به انجام عبادات

وجود روایات فراوانی از ائمه علیهم السلام بیان گر آن است که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف اهتمام زیادی برای راز و نیاز با معبود متعال دارند، چنان که در روایتی از امام سجاد علیه السلام در وصف عبادت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می فرماید: «با آن چهره گندم گون، زردی بی خوابی شب نیز آمیخته است. پدرم فدای آن کس که شبش را در حال سجود و رکوع و ستاره شماری (کنایه از بیداری برای عبادت) خواهد گذراند».[۸] در روایت دیگر امام موسی کاظم علیه السلام در خصوص توصیف عبادت امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف می فرمایند: «بر رنگ گندم گونش به خاطر بیداری شب ها، زردی عارض می شود».[۹]

تأسی منتظران به امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف

تأکید آموزهای دینی بر این است که در روز قیامت هر کس با امام خودش محشور می گردد، کما این که قرآن کریم می فرماید: «یوْمَ نَدْعُو کلَّ أُنَاسٍ بِإِمَامِهِمْ[۱۰]؛ به یاد آورید روزی را که هر گروهی را با پیشوایانشان می خوانیم». بنابراین بر منتظران لازم است برای محشور شدن با امامشان، با تأسی به آن حضرت و به کارگیری فرمایشات ایشان، خود را از بند شیطان رها و سعی در صیقل دادن روح و جان خود نموده و از گناه و غفلت دوری کنند؛ همچنین برای این که هرچه زودتر به دیدار امام خود نائل گردند با انجام اعمال و فرایض دینی خود زمینه ساز ظهور گردند، همان طور که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف علت غیبت خود را چنین بیان فرموده است: «علت غایب شدن ما از شیعیان چیزی جز آن چه از کردار آنان به ما می رسد، نیست».[۱۱]

نماز عامل قرب به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
هیچ عبادتی به اندازه نماز نمی تواند انسان را به امام خود نزدیک تر کند، زیرا نماز کلید رهایی از دست شیطان، معراج مؤمن به سوی معبود و دور کننده از گناه و بدی است؛ با نور نماز، قلب و جان صفا پیدا می کند و تجلی گاه رحمت حق می شود. به همین خاطر باید سعی شود به نماز توجه و دقت بیشتری شود تا ظرف وجودی ما قابلیت دریافت انوار و الطاف بی کران رحمت امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف را پیدا نماید.

نقش نماز در پیشرفت و تعالی جامعه منتظر

۱. نماز باز دارنده از جرائم است

یکی از آثار و برکات نماز این است که مثل یک اهرم باز دارنده عمل می کند و انسان را از لغزش و گناه باز می دارد، چنان که قرآن کریم می فرماید: « وَأَقِمِ الصَّلَاهَ إِنَّ الصَّلَاهَ تَنْهَی عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنکرِ».[۱۲] طبق آمار درصد زیادی از مجرمین و خلاف کاران کسانی هستند که یا از نماز دور هستند و یا اگر هم نماز می خوانند، بخاطر سبک شمردن و بی توجهی به آن، اثر پذیری لازم را از نماز ندارند، چنان که امام صادق علیه السلام می فرمایند: «نماز به همان مقدار که جلوی گناه را می گیرد پذیرفته می شود». لذا اگر روح نماز در جامعه ای دمیده شود، قطعاً جرم و جرائم در آن کاسته می شود و بالتبع چنین جامعه ای بالنده و شکوفا خواهد شد.

۲. نماز، اتحاد در جامعه را رقم می زند

نماز دارای دو بعد فردی و اجتماعی می باشد و در دین اسلام به نماز جماعت و نماز جمعه ارزش و اهمیت فوق العاده ای داده شده است. مسجد نیز به عنوان یک پایگاه عبادی ـ سیاسی از صدر اسلامی تاکنون نقش به خصوصی را ایفا کرده است. در سایه این تجمعات که برای اقامه نماز صورت می گیرد، تمام اقشار جامعه از هر صنف و گروهی که باشند در کنار هم، سر بر سجده می گذارند و مشغول راز و نیاز می شوند و این خود باعث همبستگی و اتحاد بیشتر بین آحاد جامعه می شود.

۳. نماز موجب عزت جامعه اسلامی می گردد

با توجه به این که اکنون عصر رسانه و تبلیغات می باشد، هر گروه و مذهبی که در هر جای جهان زندگی می کند، سعی بر آن دارد که عقاید خود را به دیگران بشناساند و مروّج دین خود باشد. برای شخصی که در یک جامعه اسلامی زندگی می کند، چه حرکت و عملی با شرافت و با فضیلت تر از این که اقتدار اسلام و شکوه مسلمین را زیاد کند. لذا انسان با شرکت در نماز جماعت قدمی در جهت تقویت اسلام و مسلمین بر می دارد و در نتیجه جامعه اسلامی مقتدر می گردد.

۴. نماز موجب تعاون در جامعه می شود

تعاون در سایه مشارکت گروهی مردم صورت می گیرد، لذا در جماعات مسلمین که برای خواندن نماز تشکیل می گردد، نماز گزاران از مشکلات جامعه و حوایج برادران و خواهران دینی خود بیشتر اطلاع پیدا می کنند، از طرف دیگر چون شرکت در اجتماعات دینی حس انسان دوستی مسلمانان را تقویت می کند، از این رو سعی بر آن دارند در حد توان خود به رفع مشکلات جامعه و اشخاص نیازمند بپردازند، به همین دلیل شرکت در نماز جماعت و نماز جمعه موجب تعاون بیشتر در جامعه می گردد.

—————————————-

پی نوشت ها:

[۱]. آیات زیادی در این خصوص نازل شده، از قبیل آیه ۳۲ سوره مریم و آیه ۳۴ سوره آل عمران و آیه ۸۹ سوره نور و آیه ۱۶ سوره لقمان.

[۲]. وسائل الشیعه، ج۳، ص۲۶.

[۳]. سوره حج/۴۱.

[۴]. سوره ص/۸۳-۸۲.

[۵]. کمال الدین، ج۲، ص۵۲۰، ص۴۹.

[۶]. الغیبه طوسی، ح ۲۳۶.

[۷]. بحارالانوار، ج۷۹، ص۳۵۱، ح۲۳.

[۸]. مکیال المکارم، ج۱، ص۲۵۲.

[۹]. همان، ج۱، ص ۱۵۱.

[۱۰]. سوره اسراء/ ۷۱.

[۱۱]. احتجاج، ج۲، ص۳۱۵.

[۱۲]. سوره عنکبوت/۴۵.
X